Două milioane de kilometri pe două roți

Autor: Naturcomfort
„Bunicul este foarte fit”

Se poate tăia calea unui om tânăr și ambițios, dacă își pierde sănătatea și îi apare în față un zid? Bineînțeles că da. La mulți probabil, dar nu și lui Novac Ferencz, care azi are 85 de ani și se bucură de o sănătate perfectă, cu toate că în anii tinereții soarta lui ar fi putut fi altfel.

În emisiunea noastră radio – un recorder deosebit cu care am avut ocazia să mă întâlnesc – a povestit că el de mic copil a iubit ciclismul și într-adevăr toată copilăria lui și-a petrecut-o dându-se cu bicicleta printre blocuri, până ce i s-a întâmplat tragicul accident. Fiind student tânăr mergea cu trenul spre Budapesta, neavând bani pentru bilet, s-a urcat de-asupra trenului el și încă câțiva prieteni de-ai săi. Acolo el a adormit și a căzut între două vagoane unde și-a pierdut un braț.

O a doua șamsă, o viață nouă

De aici, el nu a privit această întâmplare ca pe o lovitură de soartă, ci ca pe o a doua șansă pentru o nouă viață, în care a rămas neschimbată iubirea lui pentru ciclism. Când nu a primit licență ca sportiv amator de la medicul de sport din Debrețin din cauza lipsei brațului, a mers la Budapesta la Spitalul de sport a găsit un medic, care – văzându-i hotărârea – i-a dat-o

De atunci Novák Ferenc mânca kilometri pe două roți. S-a înscris la școala de poștaș pe bicicletă, a și început să lucreze, livra scrisorile pe bicicletă. Dar nu s-a mulțumit cu atât, el dorea să vadă lumea. nenea Feri a hotărât să „vadă tot” ce se poate vizita cu bicicleta. A învățat perfect cum să-și țină echilibrul cu o singură mână, frânarea și tot ceea ce noi am crede că este nevoie de două mâini. De multe ori nenea Feri punea greutăți pe partea unde-i lipsea brațul, astfel ajutând menținerea echilibrului pe bicicletă. Cât timp a lucrat ca distribuitor la poștă în provincie a avut de livrat pe o arie de treizeci și cinci de kilometri în fiecare zi, pe lângă acest lucru mai parcurgea încă 100 de kilometri la fiecare două zile ca și exercițiu. Este foarte mândru că de trei ori a câștigat capionatul de ciclism de 200 de metri la campionatul pe județ. E dur să te ții cu o singură mână atâta timp. Novak Feremcz de 70 de ani practică ciclismul, în prezent are a șaptea bicicletă pe care o încalecă, a câștigat peste 200 de campionate de ciclism, azi are 2.000.000 kilometri parcurși, da, da vedeți bine, are două mii de kilometri. Cu acest rezultat a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor Guiness.

În total a realizat treisprezece turruri de ciclism a câte 70-80 de zile, dintre acestea cel mai lung a fost de 12000 kilometri când a colindat 50 de țări din Europa.

Când, în calitate de fostă gimnastă cu multe leziuni pe spate și pe genunchii mei, l-am întrebat cum i-au rezistat picioarele, genunchii acestui stres imens în ultimele decenii, el a dat un răspuns convingător:

„Slavă lui Dumnezeu genunchii mei nu au nimic, încă mai rezistă și nu mă dor deloc. De fapt nu mă doare nimic. Probabil pentru că tot timpul sunt afară în aer liber, respir aer curat, bineînțele trebuie să ai și talent la acest lucru. medicamente nu iau, bicicleta este medicamentul meu. Nici nu obisnuiesc să fiu bolnav, în 42 de ani de serviciu niciodată nu am avut concediu de boală. aveam nevoie de zilele de concediu pentru turele mele. În rest, nu conta nimic altceva, decât să mă simt liber pe bicicleta mea să pot zbura spre visurile mele”.

 

Mai multe articole recomandate

„Bunica este fit” Întotdeauna m-a impresionat întrebarea dacă există o limită rezonabilăpentru performanța noastră. În decursul anilor în emisiunea de radio cu...

Citesc »

Antiinflamator natural contra inflamațiilor provocate de căldura verii. Vremea extrem de caldă, canicula poate afecta și organismul sănător. Durerile articulare, varicoase nu...

Citesc »

Vreme răcoroasă de toamnă și mai ales cea rece de iarnă accetuează durerile reumatice. Pentru cei cu dureri articulare, de calcificare nu...

Citesc »