Nu există limită decât cerul înstelat

Autor: Naturcomfort
“Bunica este fit”

Întotdeauna m-a impresionat întrebarea dacă există o limită rezonabilăpentru performanța noastră. În decursul anilor în emisiunea de radio cu titlul Recorderii în fiecare săptămână am discutat sincer odată o oră întreagă cu sportivii maghiari de top, care împing limitele performanței umane. A fost minunat și inspirator să aud din săptămână în săptămână, cum sportivii de top ies din impas, cum se ridică din de jos din groapă, ce le dă lor puterea de a se trezi în zori înainte de cântatul cocoșilor pentru a se antrena zi de zi. Bineînțeles nu suntem la fel cu toții, așa nici motivația nu poate fi asemănătoare, dar putem să fim de acord că iubirea de sport, bucuria mișcării i-a determinat să treacă peste momentele grele.

Dar cu Marika nu a fost așa. Sztarenszky Tiborne, era trecută de 65 de ani, când după o tragedie de familie din cauza depresiei a mers la medic. A primit tot felul de medicamente, de la care a devenit și mai tristă, ba chiar încet i-a pierit și cheful de viață, când deodată a auzit un anunț la radio care anunța o competiție de alergat în grădina publică a orasului tinerii care doresc să-și măsoare puterile! A simțit că anunțul este pentru ea, s-a dus la magazin după haine de alergat, că doar nu a avut așa ceva. A cumpărat o pereche de teneși ieftini și s-a pus în rând cu tinerii.

Din nou s-a simțit tânără

S-a simțit ca și cum ar fi reînviat, doamna din Gödöllő, a mers mult cu bicicleta și se simțea minunat în compania tinerilor cu condiție fizică bună. Marika – niciodată nu a permis să i se zică tanti – a început să iubească alergatul într-atât încât de atunci a citit toate articolele, știrile despre alergat, a ascultat toate emisiunile radio, din care putea să învețe despre modalitatea de antrenament.

Marika a început să alerge, de atunci ea și alergatul trăiesc împreună într-o simbioză, încât în emisiunea în care am discutat cu ea la vârsta ei de 80 de ani alergase deja al optulea maraton, încă la Roma, înscrierea era cadoul ei de ziua de naștere de la nepoții ei. Bineînțeles și nepoții s-au molipsit de la entuziasmul superbunicii, dar ei deocamdată au parcurs doar jumătate de maraton, încât nu au vârsta suficientă.

 

Anul acesta Marika împlinește 83 de ani, a călătorit în lume și a devenit celebră în maratoanele cunoscute din lume, între timp bunica rămas modestă, drăguță și frumoasă, care dacă are timp aleargă până la vârful muntelui Kékes, ceea ce înseamnă kilometri întregi în sus. Marika este un miracol, sigur există explicație medicală pentru această genetică fără pereche, dar ce mă impresionează pe mine cu adevărat este stilul de viață care radiază în ea. Să învățăm de la Marika, pentru că nu avem nevoie de altă motivație decât de aceea că și după 65 de ani se poate începe viața. Încă cum!

 

Mai multe articole recomandate

  Vitamina C dispune de numeroase efecte benefice pentru organismul uman. Putem afirma că este un antioxidant indispensabil pentru noi. Deoarece organismul...

Citesc »

“Bunicul este foarte fit” Se poate tăia calea unui om tânăr și ambițios, dacă își pierde sănătatea și îi apare în față...

Citesc »

Măștile faciale au fost dintotdeauna printre cele mai preferate, atingem un rezultat rapid și frapant. În acest articol recomandăm 5 măști faciale...

Citesc »